Nasjonalime

Nasjonalisme

Nasjonalisme kan både sees på fra ett politisk perspektiv, og ett følelsesmessig perspektiv. Politisk bygger det på at det etniske folkeslaget skal styre landet, og man kan definere nasjonalisme med "Nasjonalisme er en politisk ideologi hvor prinsippet er at det etniske folkeslaget skal styre sin egen stat" (1)

Patriotisme: Patriotisme kan være kulturelt, etnisk eller politisk betinget. Det handler om følelsene kjærlighet, tilknytting og forpliktelse du føler ovenfor fedrelandet.

Bilderesultat for patriotism gifSjåvinisme: Sjåvinisme er en mer ekstrem grad for nasjonal selvdyrkning enn nasjonalisme. Sjåvinister er imot innvandring fordi de er ser på andre kulturer som en trussel mot det norske samfunnet.
Nasjon: Nasjon kan brukes på to forskjellige måter, det kan enten handle om en gruppe mennesker med samme kulturell og sosial identitet eller om en stat som omfatter en gruppe med felles identitet.

Husker du?

1. Nasjonalstat er en stat som er oppbygd omkring nasjonen.
Demosnasjonalisme hevder at staten bygger på ett fellesskap av mennesker som er født like.
Etnonasjonalisme mener at nasjonen kommer til uttrykt gjennom kultur historie og språk.

2.Nasjonalismen kan både virke som en samlende og splittende kraft. nasjonalisme kan både samle mennesker og gi språklig og kulturell tilhørighet. Samtidig kan den løse opp stater som søker sin selvstendighet.

3. Det østerrikske imperiet besto av mange ulike etniske grupper, de var underlagt en keiser og de hadde lyst til å bestemme mer over seg selv. Derfor var nasjonalismen farlig for det østerrikske imperiet.

4. Nasjonal enhet, uavhengighet og demokrati er flere sider av samme sak. I Italia var nasjonalistiske tanker kombinert med motstand mot pavestaten grunnen til at landet ble samlet. plutselig var mennesker som tidligere hadde tilhørt ulike stater, nå samlet til en ny nasjonal stat. Tyskland besto av små fyrstedømmer og monarkier, disse statene gikk sammen og samarbeidet om politiske beslutninger og reformer, som senere skapte nasjonalstaten Tyskland.

5. Den politiske styringen i det tyske keiserdømmet var at det var en eneveldig keiser, keiserdømmet hadde all makt.

6. Samlingen av Italia og Tyskland utfordret Europakonserten, Tyskland fikk mer makt i Europa.



Kilder:
1. http://definisjoner.no/nasjonalisme
https://snl.no/nasjon

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Historie Husker du? side 11-38

Retorisk analyse Erna Solberg