Tøm teksten og Ditt og datt side 16

Tøm Teksten

1. Vi kaller tidsperioden fra 1850-1870 for poetisk realisme fordi det er en overgangsperiode mellom romantikken og realismen. Litteraturen ble mer samfunnsknyttet enn tidligere, hvor den var mer skildrene og idyllisk. 

2. Camilla Collet var søstera til Henrik Wergeland og sønn til Nicolay Wergeland.

3. Amtannens døtre handler om fire søstre som levde på midten av 1800 tallet, som kommer fra ett dannet og opplyst hjem. Historien viser også hvordan samfunnets syn på hustrurollen tvinger dem til å oppgi kjærlighet.

4. Den kalles en tendensroman fordi den setter samtidens problemer under debatt, som er sjanger trekkene til tendensroman.

5. Han er en poetisk realist fordi han diktet om allmenne verdier i stedet for subjektive følelser.


Ditt og datt

1. Camilla Collet var en svært vellykket forfatter som ble født i 1813. På tiden hun skrev var litteratur og poesi ett veldig mannsdominert område, så det var vanskelig for kvinner å ytre sine meninger. Så at hun idag er en av Norges mest kjente diktere gjør dette bar eenda mer imponerende.

3. Den poetiske realismen hadde fellestrekk både med romantikken og realismen. Den regnes som en nedtonet variant av romantikken med de samme kjennetegne, bare at den brakte den så å si inn mellom borgerskapets fire vegger.

4. Jeg valgte teksten "Madame Bovary", skrvet av Gustave Flaubert. At tematikken i teksten går igjen i forfatterskapet og er misforholdet mellom drøm og virkelighet er ett sjanger trekk på den romantiske delen av den poetiske realismen, og at teksten også tar opp samfunnskritiske problemer er at annet sjangertrekk.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Historie Husker du? side 11-38

Nasjonalime

Retorisk analyse Erna Solberg